Privé

Vaak weet de ene partner niet(s) van geldzaken want óf de ander doet dat óf ‘ik snap niets van die zaken’ tot ‘het zal wel goed zijn zó’.

In een goede relatie bespreek je juist dit soort belangrijke zaken! Weet wat jullie banksaldo is en bespreek de inkomsten en uitgaven, maak het een gezamenlijk ‘iets’. Zorg dat dit de gewoonste zaak van de wereld is!

Dat begint al bij de relatie met een samenlevingscontract of als je gaat trouwen met huwelijkse voorwaarden. Hierin spreek je af wat er gebeurt als het niet meer goed gaat in jullie relatie. Dat is hét goede moment om dit vast te leggen want als het niet meer goed gaat dan is dit soort zaken bespreken eigenlijk te moeilijk door boosheid en verdriet. Je hoopt dat je altijd bij elkaar blijft maar als je als vrouw financieel zelfstandig bent hoef je in ieder geval niet bang te zijn voor financiële ellende als je gaat scheiden.

Trouwen gaat over liefde en scheiden gaat over geld

Vaak is het salaris van de vrouw een ‘extraatje’ (werkt part-time) en de man brengt het hoofdinkomen in. Van haar inkomen worden vaak de kosten betaald van haar werken zoals de schoonmaakster en de kinderopvang. Dan blijft er voor haar weinig meer over. Ik vind dit een slechte verdeling, het geeft de vrouw een achterstand en veel belangrijker: het zorgt voor een scheve verhouding in jullie relatie.

Ik raad daarom aan op een gezamenlijke rekening ieder een bedrag te storten, afhankelijk van ieders inkomsten, dus naar verhouding. Hiervan betaal je alle kosten. Resultaat: Alles is een gezamenlijke beslissing en verantwoordelijkheid

Zekere momenten om actie te ondernemen:
– Je gaat samenwonen/trouwen
– Je wordt moeder
– Je wilt een huis kopen
– Onvermijdelijk: de dood.

Als je gaat trouwen is het verstandig om onder huwelijkse voorwaarden te huwen, zeker als je een ondernemer bent:  schuldeisers van de onderneming kunnen in ieder geval niet aan het privé-vermogen van jullie komen. Wat is mijn bezit? Zijn bezit? Zijn er schulden? Wie betaalt wat? Betaal jij mee?Heeft een van jullie een koophuis? Koopt de ander zich dan in en zo ja, voor hoeveel? Wat als er kinderen komen: blijft het inkomen gelijk? Zo nee, hoe vang je dan de kosten op? Compenseer je degene die minder gaat werken als je uit elkaar gaat? Heb je een testament? Wat moet daar in komen staan? Zijn er kinderen uit eerdere relaties? Waar gaan bezittingen naar toe als je dood gaat?

Wordt zo snel mogelijk financieel onafhankelijk

Aanbod – privé financiën

Analyse financiële huishouding plus advies hoe e.e.a. te verbeteren

Duur: maximaal 8 uur

Prijs: € 750,- incl. BTW

Begeleiding bij scheiding: vaststellen vermogen, alimentatie en pensioen.

Duur: minimaal 8 uur

Tarief: € 150,- incl. BTW per uur